Bezienswaardigheden op weg naar de Ardennen

De hier beschreven attracties zijn alle makkelijk bereikbaar vanaf de hoofdroute. De eerste 3 en de laatste zijn langs de route Breda, Antwerpen en Brussel. De Japanse Tuin is op de route via Maastricht en Luik. Er zijn hiervoor aparte route beschrijvingen beschikbaar. Kijk hier


Beschrijvingen van de Bezienswaardigheden

Het arboretum bezit ook prachtige borders

Arboretum Kalmthout    Een droom van een tuin. Dit arboretum is een natuurlijke bomentuin waar de oudste planten 150 jaar geleden aangeplant werden. Op het 12 hectare grote domein vindt u honderden rozen, meer dan 600 verschillende azalea's en rododendron, magnolia's, kerselaars, japanse esdoorns hosta's en nog veel meer. Het Vangeertenhof, de oorspronkelijke parkvilla uit 1885, is gerenoveerd en wordt gebruikt voor tentoonstellingn en andere activiteiten. In de zomer is de vlindertuin druk bezocht door vlinders en andere insecten.

Openings tijden: dagelijks 15 maart tot 15 nov van 10 tot 17 uur.
Prijs: 4 euro (volw.), kind 6-14 jaar 2 euro, tot 6 jaar gratis.
Info: www.arboretumkalmthout.be.
terug naar index
Kasteel Bouchout op het domein Azalea's in volle bloei

Nationale Plantentuin van België    Gelegen in het 92 ha grote domein van Bouchout langs de A12 Antwerpen-Boom-Brussel. Hier bevindt zich het historische Kasteel van Bouchout, met een vierkante toren uit de 14e eeuw. Het kasteel herbergt de tentoonstellingsruimten en conferentiezalen van de plantentuin. Het domein, met de eeuwenoude bomen, vijvers en uitgesrekte grasvelden biedt ruime wandelmogelijkheden. De Nationale Plantentuin bezit een der grootste verzameling levende planten van Europa, 18.000 soorten, verspreid over de verzamelingen in de open lucht en het plantenpaleis. De openlucht verzameling bieden eindeloze wandelpaadjes met prachtige aanplantingen van geneeskrachtige en kruidachtige planten, struiken, bomen en coniferen. Een andere werled bloeit open in het Plantenpaleis, een serre complex van 1 ha met meer dan 10.000 plantensoorten. Men maakt kennis met de merkwaardige tropische en sub-tropische plantengroei uit Amerika, Afrika en Azie.

Openings tijden: dagelijks van 9.30 tot 18 uur. Winter tot 17.00 uur
Prijs:Prijs 4 euro (volw.), kind 7-14 jaar 3 euro, tot 7 jaar gratis
Info: www.br.fgov.be.
terug naar index


Exoten in het arboretum

Geografisch Arboretum Tervuren    Het Arboretum van Tervuren is uniek in zijn opzet, misschien zelfs in Europa. De meeste arboreta gaan uit van de geslachten en families als basis voor hun collectie terwijl in Tervuren de geografische ligging het voornaamste criterium is bij de plaatsing van bomen en struiken. Het was Leopold II die het idee voor dit arboretum naar buiten bracht.
Het Arboretum is eigenlijk een openluchtmuseum van uitheemse boomsoorten (35 ha oude wereld en 65 ha nieuwe wereld) met meer dan 400 soorten bomen. Het werd tussen 1902 en 1920 aangelegd en is enig in de wereld. Vooral de percelen uit de westkust van Noord-Amerika met prachtige sequoias en de araucarias uit de Andes vallen op. Ook de oude wereld, met zeldzame soorten uit Japan, China en de Kaukasus is een bezoek waard.

Tervuren ligt vlakbij Brussel en het park ligt ongeveer 10 min vanaf de route.

Info: www.arboretum-tervuren.be.
www.wandelen.3goed.be.
www.tervuren.be.
terug naar indexDe oosterse sfeer omringt je hier

Japanse Tuin Hasselt    De Hasseltse tuin is de grootste Japanse Tuin van Europa. Hij weerspiegelt het japanse landschap en is aangelegd naar het model van de 17e-eeuwse theetuinen. Er in rondwandelen is je openstellen voor een andere culttur, je onderdompelen in een sfeerscheppende omgeving waarin alle zintuigen aangesproken worden.

Openings tijden: 1 april tot 30 oktober, di - vrij van 10 tot 17 uur, za. en zo. van 14 tot 18 uur, Ma. Gesloten
Prijs: 3 euro CJP 2 euro.
Info: VVV Hasselt tel. +32 (0)11 23 95 44 of www.hasselt.be.
terug naar index
Priorij van Godinne

De Maas tussen Namen en Dinant    De Maas slingert zich langs deze route door het landschap en heeft voor u veel verrassingen in petto. Het gebied is rijk aan natuurschoon, cultuur en historie. Het begint al bij Namen; hier ziet u vanaf de brug waarover u de rivier over steekt, de impossante citadel. Daarna volgen een hele reeks markante rotsen langs de oever waar u rijdt. In het dorp Godinne kunnen we de idyllisch gelegen priorij bewonderen. Naast dit bouwwerk kunt u in deze omgeving veel meer oude kastelen en typische huizen langs en dichtbij uw route tegenkomen.
Als we door Dinant rijden zien we de bekende Citadel, de baseliek en even buiten het stadje zien we het markante Roche Bayard waar het verkeer zich tussen moet wringen.

Kasteel en tuinen van Freÿr Daarna komen we langs de bekende klimrots van Freÿr en aan de overzijde zien we vanaf een hoge uitkijkpost het kasteel van Freÿr met zijn kasteeltuin in de stijl van Lodewijk XIV. Een deel van het kasteel en de tuinen zijn te bezoeken.

Kasteel van  Vêves Wanneer u deze route rijdt kunt u van de gelegenheid gebruik maken om een bezoek te brengen aan het tot de verbeelding sprekende kasteel van Vêves. De beschrijving van deze route, die bij ons verkrijgbaar is, leidt u naar het kasteel.

Ga naar Het kasteel van Vêves voor meer informatie of naar de website www.chateau-de-veves.be.
.


Routekaart van dit traject langs de Maas vindt uw hier.


 Bron: Toeristische Diensten van België

terug naar index  

Home