Fiets & MTB Pagina
Maison Haut-Fays

Wielrennen  Het zuiden en oosten van Wallonie, de streek die we in de volksmond "de Ardennen" noemen, is al decennia lang het ultieme fietsgebied voor menig wielrenner en wielertoerist. We kennen allemaal de klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Grand Prix de Wallonie. Deze streken bezitten alle eigenscghappen om het tot een ideaal fiets gebied te maken: rustige wegen, beklimmingen, afdalingen, stukken door het bos of juist in de wind op de hoogvlaktes. Alle elementen kun je er vinden. Menig wielrenner uit Belgie en Nederland heeft in de Ardennen de eerste pedaaltrappen in de “bergen” gedaan. Vele bekende en minder bekende renners hebben in dit gebied getraind en nog steeds. En uiteraard speelt, zeker voor de wielertoetist, de schitterende natuur een rol. Wegen slingeren zich door een overweldigend landschap De streek is zeer gevarieerd: bossen en weiden, dalen en heuvels, gehuchten, dorpen of een kleine stad. De vele wegen slingeren letterlijk door een overweldigende landschap.

Maison Haut-Fays ligt op de grens van de provincies Namen en Luxemburg. Van hieruit kan je een enorm groot gebied bestrijken voor het maken van fietstochten. Het zijn de plaatsen Dinant, Bouillon, St-Hubert, Rochefort, Givet en Fumay waartussen zich enorme gebieden bevinden ideaal voor het wielrennen. Je vindt er veel rivieren en beken dus korte klimmetjes en felle afdalingen. Maar ook kan je kilometers lang rustig afdalend de loop van een rivier volgen zoals de Semois of de Maas. Kijk hiervoor eens op de Kaart van de omgeving.

Maison Haut-Fays biedt niet alleen heel veel fietsmogelijkheden in de buurt. We hebben ook veel voorzieningen voor de wielrenner en wielertoerist. In de woning zijn talrijke fietsroutes beschikbaar op A5 formaat met routekaartje. Deze beschrijvingen kunnen op de tochten worden meegenomen. Onderaan dit hoofdstukje vindt u een index van deze routes. Verder zijn er mogelijkheden om de fiets schoon te maken en eten en drinken voor onderweg. Kijk u aan de rechterzijde van de pagina.

Fiets Route Index Zoals gezegd is in de woning een fiets routemap aanwezig en daarin vindt u een 30-tal fietsroutes. Deze map wordt nog verder uitgebreid. Het is een selectie uit een fietsgids van uitgeverij Lannoo, de gids Actief & Anders van de ANWB en een VVV gids van de Naamse Ardennen. De fietstochten zijn een mengeling van korte- middenlange en lange tochten door een verscheidenheid aan landschappen: dorpen en velden, beken en rivieren, vlaktes en steile heuvels. Elke route bevat een beschrijving van de startplaats en bezienswaardigheden in de buurt en langs de route. Verder wordt er informatie gegeven over de lengte en de aard van de fietstocht en de moeilijkheidsgraad. Tenslotte vindt u bij de beschrijvingen een route kaartje. De fietsroutes zijn bedoeld voor sportieve fietsen met meer dan 3 versnellingen. Ook kunnen ze per mountainbike worden afgelegd; het zijn echter geen (onverharde) mountainbike routes. Voorbeeld Fietsroute

In de index van deze map vindt u een overzicht van alle tochten die in dit boek beschikbaar zijn. U kunt na uw keuze een exemplaar meenemen op uw tocht en u mag deze verder houden. Vooraf kunt u eventueel met behulp van de aanwezige kaarten en gidsen details verzamelen en noteren. Het is echter niet toegestaan deze mee te nemen op uw tochten; de kwaliteit van de boeken, maar vooral van de topografische kaarten laten dat helaas niet toe.

Verder is er ook nog het boekje Fietstochten in de Naamse Ardennen uitgegeven door de Naamse VVV. Dit boekje bevat 21 fietstochten (ook in deze map beschreven), van makkelijk tot zeer moeilijk, in de buurt van Biévre, Gedinne en Vresse. Het geeft naast route beschrijvingen ook toeristische informatie van de dorpen in de streek. Dit boekje kan ik u zeer aanbevelen.

Kijk in de
Fiets Route Index en maak uw plannen.

Waarschuwing: de in de index genoemde fietstochten gaan meest over secundaire wegen. Dit zijn over het algemeen rustige, verkeersarme wegen. Toch moet men beducht zijn voor snel rijdende auto's. Men is, anders dan in Nederland, niet gewend aan fietser op de wegen. Vooral als de route over een stukje drukke weg gaat (zoals de N95 Beauraing-Bouillon) moet men voorzichtig zijn. Dit geldt met name tijdens de weekenden en de zomerperiode.

Wij wensen u prettige fietstochten toe,
Maison Haut-Fays>> MTB <<  

Heeft een wielrenner nog gebaande wegen nodig of hier en daar een strook kasseien, een MTBiker in het geheel niet. Bij voorkeur juist niet. Wat je bike en jij nodig hebben dat zijn smalle paadjes stijgend en dan weer dalen. MTB routes in de Ardennen Rotsen en stenig wegen, modderpoelen, doorwaadbare plaatsen en smalle bruggetjes. Dat zijn de ingredienten die de actieve mountainbiker zoekt. En dat is ook wat de Ardennen volop te bieden heeft. In een veelheid van gradaties: glooiende pistes moor ook angstwekkende steile afdalingen met losse stenen en boomwortels overal.
In dit landschap, die de genoemde kenmerken al eeuwenlang bezit, zijn de laatste jaren door VVV's en MTB clubs routes of pistes uitgezet. Om geschikte routes te vinden was en is niet moeilijk: bestaande wandelpaden, boeren weggetjes, wegen voor bosbouwers en jagers. Alles is OK zolang het aandeel asfalt maar klein is. Als je de kaart bekijkt waarop de gebieden staan aangegeven met een of meerdere routes dan zie je een uitgebreid netwerk. Al deze routes zijn voor het merendeel heel goed bewegwijzerd en zeer de moeite waard.

Ook op internet kunnen we de enorm gegroeide belangstelling voor deze tak van sport bemerken. Er zijn zeer veel informatieve en leuke sites ontwikkeld en net als de routes zelf ze worden steeds beter en vollediger. Twee willen we hier expliciet noemen vanwege hun professionele uitstraling zonder de emotie en hartstocht te verliezen. Het zijn de websites van de O2 Bikers (www.bikers.be) en MTBRoutes (www.mtbroutes.be). De laatst genoemde kunnen we zeer aanbevelen. Het geeft heel veel info over alle MTB routes, bewegwijzering, startplaatsen en verkrijbaarheid van de kaarten. Bovendien vind je er heel veel enthousiaste verhalen van bikers over deze routes.

MTB routes in de buurt van Maison Haut-Fays Maison Haut-Fays ligt in een gebied met heel dichtbij prachtige MTB routes. Ervaren MTBers kennen ze beslist. Het zijn de pistes van Gedinne, Rienne en Paliseul. Maar wat verder weg, ongeveer een half uurtje rijden, liggen de pistes van Bouillon, Vresse, Herbeumont en noem maar op. Vooral de routes van Gedinne en Paliseul staan heel goed bekend om zijn goede bewegwijzering en zeker om z'n schoonheid, techniek en moeilijkheidsgraad soms. Een bekend artikel over de Paliseul routes, verschenen in het blad van de O2 Bikers willen we jullie niet onthouden. Lees hier het verhaal. Deze sites, met nog andere, staan ook vermeld op de rechterkant van deze pagina. 0p de site www.mountainbike.pagina.nl vindt je nog heel veel MTB sites meer.

Maison Haut-Fays heeft naast zijn uitstekende ligging en de vele schitterende MTB routes dichtbij nog meer te bieden. Allereerst heeft het huis een ruim souterrain waar de bikes gestald en schoongemaakt kunnen worden. We hebben een slangen- en borstel set om de bike schoon te maken. Er is ook een aanrecht met warm en koud water. Dan is er, ook in het souterraain, een winkeltje met alles voor onderweg: voeding en energy drinks en rugzakjes om het mee te nemen. Aan alles is gedacht.

Boeken en Gidsen aanwezig in MHF bibliotheek Op de vide (bovenverdieping) is alle informatie aanwezig om je tochten optimaal voor te bereiden: topo- en MTB kaarten, infogidsen en boeken. Ook vind je er een overzicht van alle mtb routes in de buurt. Aan de rechterkant van de pagina zijn alle details te vinden. Kortom: in Maison Haut-Fays kan je alle tijd besteden aan je passie. Vanaf de eerste minuut! Niet eerst urenlang zoeken...maar direct gaan.


F Lees het artikel over van de O2 Bikers.
F Ga naar de lijst van MTBroutes in de buurt van MHF.
F Kaarten bestellen bij www.ngi.be
      - in de provincie Luxemburg
      - in de provincie Namen

terug naar index HomeMHF Fiets/MTB Info
- Praktische info Ardennen
- ANWB Info Fietsen/MTB
- Verhuur Adressen MTB

WEB Fiets/MTB Links
- www.mtbroutes.be
- www.fietsarco.be
- www.bikers.be
- www.grandraidgodefroy.be
- www.escapades.be
- www.dirty-pages.be
- www.softsolutions.be/GPST
- www.fietsvakantiewinkel.nl
- www.mountainbike.pagina.nl

Fietsverhuur adressen in de buurt

Kaarten
Michelin nr 534 Regional (1:200.000)

+ Topo 1:50.000
NGI nr 64 Bertrix (met Haut-Fays)
NGI nr 76-70
NGI nr 58
NGI nr 59

+ Topo 1: 25.000
NGI nr 64 1/2 Haut-Fays - Redu
NGI nr 59 5/6
NGI nr 63 3/4
NGI nr 63 7/8
NGI nr 58 7/8

+ VVV-kaarten
Daverdisse (met Sclassin)
Gedinne
Paliseul
Bievre
Wellin
Vresse-sur-Semois


Zie ook MHF Kaarten

Topo kaarten verkrijgbaar bij de reisboekhandel of bij NGI/IGN

NGI Overzicht Toeristische kaarten
- Provincie Luxemburg
- Provincie Namen

Gidsen
Fietstochten in de Naamse Ardennen
VVV, Gedinne, Bievre en Vresse, 2002

Zie ook MHF Fietsgidsen en MHF Reisgidsen

Gidsen verkrijgbaar bij de reisboekhandel of bij Uitgeverij Lannoo

Voorzieningen
- 30 fietsroutes
- rugzakjes
- thermosflessen
- broodzakjes
- afbak broodjes
- mineraalwater
- energie drankjes
- cup a soup
- instant choco
- trappisten bier
- fiets schoonmaakmiddelen
(c) MHF