Bezienswaardigheden Ardennen

Korte Beschrijvingen Bezienswaardigheden


De nieuwe abdij van Orval

Abbaye d'Orval (Villers-devant-Orval) Het imposante cisterciënzerklooster ,gesticht in de 11 e eeuw, is drie keer verwoest, de laatste maal tijdens de Franse Revolutie. Ruim een eeuw later, in 1926, verrees naast de puinhopen het huidige klooster. Dit strakke, okergele gebouw in romaanse stijl kunt u niet bezoeken, maar u mag wel een rondje maken langs de schilderachtige 12e-eeuwse ruïne, de oude apotheek, de kruidentuin en de Fontaine Mathilde. Eveneens opengesteld zijn de 18e-eeuwse keldergewelven waar- in maquettes van het oude en het nieuwe klooster te bewonderen zijn. Een diavoorstelling (duur circa 20 minuten) biedt inzicht in de geschiedenis van het klooster en het leven van de monniken. In de winkel van het klooster is het beroemde trappistenbier te koop, naast tal van religieuze artikelen.
Ter aanvulling op het kloosterbezoek kunt u een wandeling over eenvan de 'milieupaden' maken in de fraaie, beboste omgeving.
terug naar index


Het fort bij nacht

Bouillon wordt gedomineerd door de imposante resten van een middeleeuwse burcht, waar in de 11e eeuw Godfried van Bouillon woonde, leider van de eerste kruistocht (1096). Het kasteel meet 340 m in de lengte en is 40 m breed, Het binnenplein geeft toegang tot de Salle Godefroy, een zaal die in de 13e eeuw in de rotsen werd uitgehouwen. Verzonken in de vloer ligt een oud houten kruis waarvan niemand de herkomst weet, en boven het standbeeld van Godfried hangen de wapens van de verschillende bezitters van de burcht, onder wie koning Willem I. In de onderaardse gewelven ziet u een 'vergeetput' en een folterkamer waarin martelwerktuigen staan opgesteld. En als u de massieve Oostenrijkse toren uit 1551 beklimt, is er een prachtig uitzicht op de vesting, de stad en de drie bruggen over de Semois (mrt.-nov. dagelijks; jan., feb. en dec., ma.-vr. 13.17 uur, weekeinde 10-17 uur). In juli en augustus kunt u om 10 uur in de avond deelnemen aan een nachtelijk fakkelbezoek (elke dag, behalve ma. en do.) en op de zaterdag na 15 augustus wordt een groot vuurwerk op de burcht afgestoken. Wilt u meer weten over Godfried van Bouillon en zijn avontuurlijke kruistochten,dan moet u naar het Musée Ducal. Het museum besteedt tevens aandacht aan oude ambachten en regionale folklore (Pasen - 15 nov. dagelijks).

Het Hertogelijk Museum

Vanuit Bouillon kunt u verschillende wandelingen maken, bijvoorbeeld door de borden Auberge de jeunesse te volgen; u belandt dan vanzelf bij het dierenpark La Crête des Cerfs. Andere bestemmingen zijn de Abdij van Cordemois en de Tombeau du Géant, een 'schiereiland' in de Semois. Vanuit het nabijgelegen dorp Corbion voert het Sentier des Points de Vues langs prachtige uitzichtpunten, zoals de Rocher du Pendu, La Roche aux Fées en La Chaire a Prêcher. Aan de Qua1 du Rempart zijn diverse eetgelegenheden, van een mossellokaal tot een Thais restaurant. In recreatiepark Moulin de la Falize is een camping met overdekt zwembad. Ook kunt u er kayaks huren voor een tocht over de Semois.
terug naar index


Château de Freyr Het prachtige, blauw-grijze kasteeluit 1571 is een mooi voorbeeld van de Maaslandse renaissance stijl. Slechts een gedeelte is toegankelijk: de oude kapel, de hal en de salon in Lodewijk XVI-stijl. Toegestaan is ook een wandeling door de sierlijk, Franse tuinen, in 1760 ontworpen in de stijl van de persoonlijke hovenier van Lodewljk XIV. Alles in volmaakte symetrie: de terrassen, de rijtjes lindebomen, de oranjerie en de opmerkelijke tuin die het kaartspel uitbeeldt (rondleidingen om 11, 14.30 en 16 uur, apr.-sept., za. en zo., juli-aug., di.-zo.) .
terug naar index


Château de Modave Het fraaie,barokke kasteel staat op een uitspringende rots, hoog boven de rivier de Hoyoux. Zijn oorsprong gaat terug tot de 13e eeuw, maar in 1667 liet de graaf van Marchin grootscheepse verbouwingen uitvoeren. In datzelfde jaar werd in Modave het ophaalrad gebouwd dat model stond voor de beroemde machine van Marly waarmee water uit de Seine naar het kasteel van Versailles werd geleid. Deze technische prestatie wordt in het kasteel aan de hand van documenten en een getrouwe kopie geillustreerd. In de overige zalen kunt u de opvallende plafonds bewonderen, het meubilair uit de 17e en 18e eeuw en prachtige wandkleden uit Brussel en Arras (eind mrt.-half nov., 9- 18 uur). Na afloop moet u zeker een wandeling door de fraaie omge-ving maken. Het kasteel ligt midden in een beschermd vogel gebied waarin u de kans loopt een waterspreeuw, gele kwikstaart, ijsvogel, appelvink of grote bonte specht te ontdekken.
terug naar index


Euro Space Center Belgium Transinne In het grote gebouw leert u alles over de verovering van de ruimte en haar dagelijkse toepassingen. U ziet Amstrongs eerste stappen op de maan, levensechte modellen van het Ame-rikaanse ruimteveer, een ruimtelaboratorium, de training van de astronauten, zwaartekracht-proefnemingen en noem maar op. Er zijn diverse voorstellingen, zoals een drie dimensionale film die de kijker door de ruimte voert, rakelings langs de anders zo onbereikbare sterren en planeten (dagelijks 10-16 uur; weekeinde en schoolvakanties 10-17 uur). Wie tussen de 10 en 18 jaar is, kan in het ruimtecentrum zelfs een stage ruimtetechnieken volgen
terug naar index


Vuurwerk tijdens de Nacht van het Boek

Redu was eeuwenlang een vredig landbouwdorpje, tot de Engelsman Richard Booth, stichter van het boekendorp Hay-on-Wye in Wales, er zijn oog op liet vallen. In 1984 organiseerde hij de eerste boekenbeurs in Redu, waarna de handel in boeken een hoge vlucht nam. Nu zijn vrijwel alle lege schuren en stallen omgetoverd tot boekhandels, elk met hun eigen specialisatie. De stroom bezoekers zorgt ook buiten het Fête Annuelle du Livre (in het paasweekeinde) en De Nacht van het Boek (1e zaterdag van augustus) voor een flinke drukte. U kunt in Redu ook een ambachtelijke papiermakerij, gravurewerkplaats, boekbinderij, weefwerkplaats of kunstgalerie bezoeken. Bij de Framboiserie zijn likeur, jam, gelei, siroop, azijn en ijs van frambozen te koop. In de oogsttijd (begin juli-half aug.) mag u hier zelf plukken. (zie ook wandeling MHF 17 en 29).
terug naar index


Les Quatre Fils Aymon is de naam van de rotsen boven Château-Regnault. Hun merkwaardige silhouet doetdenken aan de vier Heemskinderen en het ros Beiaard. Deze figuren zijn tevens vereeuwigd in een enorm standbeeld dat u op een van de rotsen kunt zien staan. Het is te bereiken door bij het gemeentehuis van Château-Regnault de smalle, stijgende weg naar rechts te volgen tot de par-keerplaats. Daar hebt u de keuze tussen een langzame klim van 400 m en een snelle van 100 m. Bij het standbeeld hebt u mooi uitzicht over het Maasdal en, achter u, op de Roche Bayard. De wandeling naar deze 266 m hoge rots voert door een fraai gebied van heide, hazelaars, eikjes en beukjes.
terug naar index


Fourneau Saint-Michel:
1) Musée de la Vie Rurale en Wal/onie
Op het 100 ha grote terrein van de Fourneau Saint-Michel zijn tal van originele gebouwen, afkomstig uit alle windstreken van Wallonië, opnieuw opgebouwd (mrt.-15 nov. 9-17 uur). Op de rondwandeling ziet u een ouderwetse zagerij, een openbare wasplaats, tabaks-schuren, een kapel, een dorpsschooltje, een molen, houthakkershutten, een nagelmakerij en ga zo maar door. ln de buurt van het Huis van het Ardenner Trekpaard zijn een speeltuin en een café te vinden. De sfeervolle Auberge du Prévost serveert traditionele gerechten als gegratineerde everzwijn, Ardense forel en confit du canard.

2) Musée du Fer et de la Métal1urgie Ancienne Het complex gebouwen geeft een beeld van de metaalnijverheid die vroeger in de streek rond Saint-Hubert bloeide (mrt.-dec.). U kunt er de traditionele gereedschappen bewonderen van nagelmakers, smeden, wagenmakers, kuipers, schulpers enzovoort, maar ook de oorspronkelijke, op houtskool gestookte hoogoven Fourneau Saint-Michel uit 1771. In de voormalige houtskoolhal is een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van het Ardense woud.

Een van de werken van de Bloemenschilder Verder kunt u er het Musée Redouté bezoeken, gewijd aan de illustrator Redouté, bijgenaamd de 'Rafaël der Bloemen', die in 1759 in Saint-Hubert werd geboren. Ter afronding van het museum bezoek is het aan te bevelen de bewegwijzerde didactische wandeling van 3 km door het bos van Saint-Michel te maken.

terug naar index


Grotten van Goyet Goyet ligt in het schilderachtige dal van de Samson. U kunt er de prehistorische grotten in het kalkmassief bezoeken. Tijdens de rondleiding (1,5 uur) ziet u beenderen van de Neanderthal- en de Cro-Magnon-mens die hier gevonden zijn, en vuurstenen wapens en werktuigen. Diorama's tonen het leven van de mammoetjagers (mrt.-nov.; buiten vakanties wo. gesloten).
terug naar index


Fosses-la-Ville De straatnaamborden staan er in het plaatselijk dialect en de brandweer lieden en postbodes hebben er hun eigen café. Om de zeven jaar trekt op de laatste zondag van september de Marche Saint-Feuillin door Fosses la-Ville; een van de spectaculairste militaire processies van Wallonië (de eerstvolgende is in 2005). En jaarlijks in maart, tijdens het carnaval des Chi- nels, wordt de stad opgeschrikt door gebochelde figuren die een hels kabaal maken. Kortom, Fosses-la-Ville houdt zijn tradlties graag in ere. Nu heeft de stad ook een rijk verleden. Op de Place du Châpitre stichtte de heilige Folllanus reeds in de 7e eeuw een klooster. Diens relieken werden ln 1083 bijgezet in de later gebouwde Collégiale Saint-Feuillin.
De massale toeloop van bedevaart-gangers maakte in de 18e eeuw grote verbouwingen noodzakelljk, zodat alleen nog de romaanse toren uit de begintijd stamt. Binnen kunt u de crypte uit de 10e eeuw bewonderen en de laat gotische koorbanken waarop het leven van Follianus is afgebeeld. In het vroegere kapittelhuis achter de kerk zetelt het aardige Musée Le petit Chapitre. In miniformaat trekken hier vrijwel alle folkloristische en historische figuren van België aan u voorbij: de steltlopers uit Namen, de Haguettes van Malmédy, Tijl Uilenspiegel, het Mechelse Opsignoorke en de Nar van Ieper (ma.-vr. 10-16 uur, za.-zo. 10-17 uur).
terug naar index


Megalieten en hunnebedden in Weris

Wéris is bekend om de dolmens en menhirs in de omgeving (zie dagtocht 4), maar ook het dorpje zelf is het bezichtigen waard. De romaanse Sint-Walburgakerk uit de 11 e eeuw staat midden in een oud, ommuurd kerkhof en bezit een gotische tabernakel (1200) en een Mariabeeld uit de school van Delcour. Dicht opeengepakt om de kerk staan Ardense huizen en oude boerderijen. In de Rue des Combattants staat een torenhoeve uit 1684, in traditlonele U-vorm gebouwd en voorzien van kleine vensters. Achter de kerk is het Museum van de megalieten dat met maquettes en archeologisch materiaal de neolithische periode beschrijft en waar het regionale Dolmeniusbier is te proeven (10-17.30 uur). Het Expositiecentrum behandelt de algemene geschiedenis van de streek van Durbuy (apr.-nov. 10-17 uur).
terug naar index


Natuurreservaat van Furfooz Nadat u entreegeld hebt betaald, mag u het 65 ha grote park in, dat bestaat uit een fraai landschap van gemengd bos, kalkgrasland en schilderachtige ravijnen (gesloten 7 jan,-15 feb. en 4 nov.-20 dec.). Een bewegwijzerd voetpad voert u langs diverse prehistorische grotten, ruines van een Romeins en een middeleeuws fort én, voor België uniek, Ro-meinse baden met ondergrondse verwarming. De vooruitspringende kalkrotsen bieden bovendien een prachtig panorama op de vallei van de Lesse.
terug naar index


Parc de Montauban (Nabij Buzenol) Een bospaadje voert omhoog naar het sfeervolle, driehoekige terrein van Montauban waar sinds de 5e eeuw v. Chr. mensen een toevlucht vonden. Onder hoge beuken liggen resten vaneen Gallo-Romeinse omwalling, die in de 4e eeuw na Chr. door een stevige vestingmuur werd versterkt. Uit de Middeleeuwen stamt de burchtruïne, waarvan de slottoren nog op een punt van de heuvel staat. Volgens de legende zijn de vier Heemskinderen, belegerd door Karel de Grote, hier vandaan ontvlucht door op het ros Beiaard over het dal te springen. In een soort bunker staan de beeldhouwwerken die op het terrein werden gevonden, waaronder de beroemde steen die met een Gallische maaimachine is versierd (buiten staat een levensgrote replica). Na afloop kunt u nog een kijkje nemen bij de ruïnes van de 17e eeuwse ijzerfabriek even verderop aan de verkeersweg.
terug naar index


Grotten van Han Han-sur-lesse was een doodgewoon, rustig dorp tot de inwoners een eeuw geleden de toeristische exploitatie van de grotten ter hand namen. Inmiddels trekken.de onderaardse gangen zo'n 400.000 bezoekers per jaar.Een kaartje koopt u in de ontvangsthal tegenover de kerk van Han, ver-volgens vervoert een trammetje u naar de grotten. Een gids leidt u dan, trap-petje op trappetje af, door de immense gewelven en gangen vol wonderlijke druipsteenformaties. Na een klank- en lichtspel in de hoge 'Wapenzaal' vaart u over de Lesse naar de uitgang. Schrik niet van de knal; die hoort bij het bezoek. Als gratis aanvulling is er het Spéléotheme, in de hoeve van Dry Hamptay. De audio-visuele voorstelling laat u kennismaken met het niet toegankelijke gedeelte van de grotten.
Terug in het dorpscentrum biedt het Musée du Monde Souterrain inzicht in het wetenschappelijk onderzoek dat in de grotten is gedaan. U ziet er tevens archeologische vondsten uit de ijzer- en bronstijd Eveneens vanuit de ontvangsthal in Han vertrekt een bus naar het Reserve Naturelle d'Animaux Sauvages, een groot wildpark waarin herten, zwijnen, wolven, bizons, lynxen en beren vrij rondlopen. Als u bovenstaande attracties alle vier wenst te bezoeken, kunt u het beste het voordelige combinatie ticket kopen.


Han ligt in het prachtige Natuurreservaat van Lesse en Lomme. Wandelen (zie dagtocht 12) of fietsen in de zachtglooiende omgeving is aan te bevelen (zie dagtocht 1). Het Centre Sportif du Plan d'Eau (bij de brug over de Lesse) maakt het mogelijk een fiets of mountainbike tocht te combineren met een kajaktocht over de Lesse. Bij deze brug ligt een kleine camping.


     Bron: Reisgids Ardennen, Actief&Anders, ANWB, 2003
     en Reisgids Ardennen, ANWB, Gouden Serie, 2001

     Foto's: Toeristische Diensten België/Wallonië
Home