LANGLAUFERS OPGELET !!!!!

Zoekt u tijdens de sneeuwperiode in de Ardennen onderdak voor een weekend, een paar dagen of een midweek?
Wij hebben B&B kamers te huur in onze nieuwe accomodatie. Kijk op de website B&B Hoeve Louette
  F Winter Impressie

Winter in de Ardennen  Het Ardennen massief ligt relatief zo dichtbij de Atlantische Oceaan dat in de winter aanvoer van voldoende neerslag zorgt voor de mogelijkheid van sneeuwvorming. Anderzijds ligt het er juist relatief ver vandaan om de gevallen sneeuw niet direct weer weg te doen smelten. Dit is wel het geval in o.a. Nederland en Vlaanderen waar we van de gevallen sneeuw maar heel kort kunnen genieten; het smelt snel weg onder invloed van de ‘warme’ zee.
In de Ardennen ligt dat dus anders. Zoals gezegd de grotere afstand tot de zee en natuurlijk de grotere hoogte (350-700m) Sprookjesbos met langaufsporen maakt de Ardennen tot een redelijk sneeuwzeker gebied. Vooral tussen half december en begin maart kunnen we daar behoorlijke hoeveelheden verwachten en een pak van zo’n 50 á 60 cm is echt geen uitzondering.
Sneeuw in de Ardennen betekent dan een andere wereld: de velden en de wegen worden één door het eindeloze witte tapijt. Het bos wordt omgetoverd tot het spreekwoordelijke sprookjes décor: sneeuw op de takken en op de grond sporen van het wild.
Activiteiten  In deze sneeuwwereld kunnen we ons op allerlei manieren sportief of recreatief vermaken. Allereerst kunnen we, net als in andere jaargetijden, heerlijk wandelen. Door een geheel witte wereld is dat een heel bijzondere ervaring. Naast waterdichte schoenen heb je, als je de hoge sneeuw ingaat, alleen schoenkappen nodig. Voor diegene die het allemaal veel actiever wil, zijn er een aantal centra waar je kunt alpin skiën, snowboarden of zelfs sneeuwscooteren. Maar veruit de populairste winteractiviteit is het langlaufen of 'ski de fond' zoals men het in het frans zegt. De wintersport bij uitstek in deze streken.

Langlaufen  Voor het langlaufen is de Ardennen het iedeale gebied. Het is juist die afwisseling van velden en bossen, van licht glooiende hellingen en de duizenden weggetjes en paadjes. In dit landschap zijn honderden loipes (of pistes) uitgezet. Je kunt daar, naar behoefte, sportief actief zijn maar ook recreatief en genieten van het oneindige landschap. Deze loipes zijn op tientalle plaatsen in de Ardennen uitgezet met de nadruk op de oostcantons. In het informatiekader rechts op deze pagina vind je een index van de meeste centra. Maar ook elders in de Ardennen zijn ze te vinden tot in het zuiden van de provincie Namen. Bij Maison Haut-Fays en Hoeve Louette hebben we het geluk dat er een 6-tal langlauf centra in de buurt te vinden zijn. Je vindt ze, samen met een paar verder gelegen (hogere) pistes in deze index. Langlaufen kan door vrijwel iedereen beoefend worden. Zeker recreatief is het voor de meeste snel te leren. Het materiaal is bij de langlauf centra eenvoudig te huren.
Als er sneeuw ligt in de Ardennen ontstaat er een sfeer die te vegelijken is met de schaatskoorts in Nederland: hele families trekken naar de pistes, er worden broodjes en drank meegenomen en in de cafees en restaurants heerst er een gezellige drukte.

Maison Haut-Fays in de sneeuw. Wanneer je Maison Haut-Fays of Hoev Louette huurt in de sneeuw periode ben je verzekerd van een een gezellig onderkomen, een schitterend landschap en dichtbij, mooie pistes. Bovendien hebben wij allerlei voorzieningen in huis zoals rugzakjes, thermosflessen, broodjes, versnaperingen en drank. En bij thuiskomst .. de houtkachel die voor warmte zorgt.

Welkom sneeuwliefhebbers !F Let Op: bij ons kunt u ook snowshoe-wandelen. Kijk snel hier

F Ga naar de lijst met langlauf pistes in de buurt van MHF.

F Hoeveel sneeuw ligt er en zijn de pistes open? Klik hier

F Wat is het weer ter plaatse.

F Kijk voor meer winternieuws op onze weblogterug naar index Home


Ook eens in een ander jaargetijde verblijven in onze schitterende vakantiewoning? Kijk hier vakantiehuis


MHF Wintersport Info
- Praktische info Ardennen
- ANWB Info Wintersport
- Langlauf Pistes Ardennen
- Langlauf Pistes dichtbij MHF

WEB Wintersport Links
Het Weer in België
Sneeuw & Ski Info-1
Sneeuw & Ski Info-2
www.langlaufpagina.nl
www.langlauf.pagina.nl
wintersport.GoedBegin.com

Kaarten
Michelin nr 534 Regional (1:200.000)

+ Topo 1:50.000
NGI nr 64 Bertrix (met Haut-Fays)
NGI nr 76-70
NGI nr 58
NGI nr 59

+ Topo 1: 25.000
NGI nr 64 1/2 Haut-Fays - Redu
NGI nr 59 5/6
NGI nr 63 3/4
NGI nr 63 7/8
NGI nr 58 7/8

+ VVV-kaarten
Daverdisse (met Sclassin)
Gedinne
Paliseul
Bievre
Wellin
Vresse-sur-Semois


Zie ook MHF Kaarten

Topo kaarten verkrijgbaar bij de reisboekhandel of bij NGI/IGN

NGI Overzicht Toeristische kaarten
- Provincie Luxemburg
- Provincie Namen

Gidsen
Wintersport Ardennen 2005


Gidsen verkrijgbaar bij de reisboekhandel of bij Uitgeverij Lannoo

Voorzieningen
- rugzakjes
- thermosflessen
- broodzakjes


(c) MHF